陳美齡 美美家園 國際歌迷會 陳美齡歌迷論壇 Agnes Chan アグネス・チャン

取回密碼
 我要註冊

QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 3244|回覆: 8

[最新資訊] 陳美齡經歷日本大地震: 剩係諗到囝囝同媽媽

[複製連結]

1萬

發表

20萬

管理員

闊別香港娛樂圈多年嘅陳美齡接受有線高清奇妙娛樂台訪談節目《星級會客室》主持人汪曼玲訪問,詳述入行四十年同經歷日本311大地震嘅感受。今年係陳美齡加入娛樂圈四十周年,汪姐一見面即刻「要求」陳美齡喺香港舉行紀念演唱會,陳美齡笑道:「大家仲會唔會記得我?」

2011年3月11日,日本發生大地震,當時陳美齡身處東京,但仲感覺到劇烈震動,佢諗返當時情況時猶有餘悸,「我記得當時我喺睡房,正為當日嘅演唱會執緊衫,突然開始震,我企都企唔穏,走到床邊扶住。」面對死亡一刻,陳美齡心繫兒子同媽媽:「我嗰時心諗:『死喇!細仔未放學,大仔又返緊工,唔知點可以搵到佢哋。』跟住又諗到:『若果要死,都要打個電話給媽咪先可以死,話聲俾媽咪聽我就死,但又驚佢接受唔到。』」

當地震停下來後,陳美齡嘅經理人立即走到她間睡房,催促佢去開演唱會:陳美齡怕觀眾失望,就失魂落魄咁跟住經理人坐車去演唱會場地,沿途不斷打電話俾囝囝,但打極都打唔通。陳美齡喺車入面用手機睇到海嘯衝向日本東北沿岸城市嘅情況時,忍不住大叫大喊。

陳美齡話,當去到演唱會場地之後,發現演唱會根本無法如期舉行,就即刻返屋企,經過漫長嘅車程,終於返到屋企。陳美齡話打開屋企門嗰一刻,畢生難忘:「返到屋企,一打開門,有十幾個細蚊仔,因為細仔啲同學搭唔到車返屋企,全部跟著我個仔,行晒嚟我屋企避難。」

事後陳美齡先至知,大仔因為地鐵停駛,返唔到屋企,佢最後買咗一部單車,踩單車返屋企,陳美齡記得弟弟知道哥哥可以騎單車回家而唔駛露宿街頭,興奮歡呼,仲同朋友擊掌添。

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20131004/51783318

發表

2萬

版主

「大家仲會唔會記得我?」
---「大家还會否記得我?

發表

2萬

版主

「我記得當時我喺睡房,正為當日嘅演唱會執緊衫,突然開始震,我企都企唔穏,走到床邊扶住。」
---我記得當時我在睡房,正為當日的演唱會收拾衣物,突然開始震,我站都站不穏,走到床邊扶住。

發表

2萬

版主

「我嗰時心諗:『死喇!細仔未放學,大仔又返緊工,唔知點可以搵到佢哋。』
---「我那時心想:『死了!小儿子未放學,大儿子又在上班,不知道怎么才可以找到他们。』

發表

2萬

版主

跟住又諗到:『若果要死,都要打個電話給媽咪先可以死,話聲俾媽咪聽我就死,但又驚佢接受唔到。』
---接着又想到:『若果要死,都要打個電話給媽咪才可以死,告诉妈妈一声说:我就死,但又怕他接受不了。』

發表

2萬

版主

「返到屋企,一打開門,有十幾個細蚊仔,因為細仔啲同學搭唔到車返屋企,全部跟著我個仔,行晒嚟我屋企避難。」
---回到家里,一打開門,有十幾個小孩子,因為小儿子的同學无法坐车回家,全部跟著我儿子,走到我家里避難。

發表

2萬

版主

事後陳美齡先至知,大仔因為地鐵停駛,返唔到屋企,佢最後買咗一部單車,踩單車返屋企,陳美齡記得弟弟知道哥哥可以騎單車回家而唔駛露宿街頭,興奮歡呼,仲同朋友擊掌添。

---事後陳美齡才知道,大儿子因為地鐵停駛,回不了家,他最後買了一辆自行車,骑車回家,陳美齡記得弟弟知道哥哥可以騎單車回家而不用露宿街頭,興奮歡呼,还和朋友擊掌庆贺。

1萬

發表

20萬

管理員

谢谢楼上的翻译

發表

2萬

版主

好的。
你需要登入後才可以回覆 登入 | 我要註冊