陳美齡 美美家園 國際歌迷會 陳美齡歌迷論壇 Agnes Chan アグネス・チャン

取回密碼
 我要註冊

QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 10716|回覆: 34

[港台報導] 【城市周刊 673期】三個仔不同國籍,陳美齡追女唔成再添丁

[複製連結]

1萬

發表

20萬

管理員

又係一索呀!重以為會係一筒添!

各位可能會奇怪,甚麼一索、一筒呢?所講的,皆是陳美齡。

九月三十日早上,AGNES於舊山頂道嘉諾撤醫院誕下麟兒。BB重七磅,樣子似足父親金子力,長有一個筆挺的鼻子,都幾靚仔㗎!

婆婆與陳美齡一早已經為BB改了名。

「媽咪話叫定平,即係安定、和平咁解,我哋重諗咗個叫協平,因為第三個仔,所以揀有三個力字,又可以解協助和平。」

早十一日出世

由於定平這個名用日文發音唔多好聽,而協平個名就夠響亮,所以AGNES話多數會用協平呢個名。

三兄弟出世時,都有一個共通點,就是比預產期早出世。大哥和平與二哥昇平都剛巧早十日出世,至於弟弟就早十一日,果然係兄弟,連出世早啲都一樣。

陳美齡一直都堅持餵人奶,認為對BB有益。由於產後奶水不足,陳媽媽就專登煲一些薑飯及鷄酒給女兒,希望有幫助。

今次生小協平,陳美齡只是陣痛了三小時。原本AGNES預產期在十月十一日,丈夫金子力與兩個仔仔諗住九號才來港。丈夫一早已吩咐美齡,若感到陣痛就立刻打電話給他,結果三十號當日陣痛,致電金子力後,他就立刻帶住兩個仔飛來,到了醫院,BB已經出世了。

兩個哥哥分別九歲及六歲,見到小弟弟又會否呷醋?

「佢哋不知幾錫BB,臨走重好唔捨得添!」陳美齡説邊流露着一份母愛。

説也奇怪,陳美齡雖然歸化日本,但三名兒子都不是在日本出世的。大仔在加拿大、二仔在美國、細仔就在香港。

「在香港生,一來媽咪喺度,可以照顧我,二來,可以證明我對香港有信心。」

由於BB在香港出世,AGNES家人又在香港,所以呢個BB可以話萬千寵愛在一身。

十月九日至十四日是日本學校假期,兩個哥哥雖然好唔捨得咁離開細佬,但九號就會再來探過BB。金子力特別買了一隻金鼠送給愛子。

月尾回日擺酒

由懷孕至生產,陳美齡足足重了卅八磅,她更笑説現時都不敢上鏡,怕會嚇親,但看她一副幸福的樣子,體重又算是甚麼呢!

説到替兒子改名,又有一段小插曲。陳媽媽話,如果BB十月一日出世,都會改名為國慶,唔知係咪真呢!

陳美齡是天主教徒,等到BB較大些,亦會為他洗禮。AGNES因為掛住兩個兒子,所以打算未坐完月,約十月尾就會飛返日本照顧家人。

在日本,陳美齡有一定的知名度,她亦預計返回日本時,會有很多歡迎儀式。

中國人就話會為BB擺滿月酒,至於日本方面,雖然沒有這一套,但就有其他更多的慶祝,例如命名日、食嘢日(與親戚朋友大食一餐。)由於今胎與二哥已經相隔七年,AGNES話回到日本,都唔記得要做啲乜嘢,到時人哋話咁就咁。有沒有打算再追個女?

「唔會囉!三個夠囉!」

陳媽媽在旁説:「夠啦!生仔咁辛苦!」

其實,今次陳美齡原本亦沒有計劃生BB的,誰知就來個意外驚喜,話唔定將來,唔聲、唔聲,再來一個驚喜也不定。

「已經好耐冇抱過過咁細嘅BB,感覺好得意,相信屋企人會特別錫佢。」陳美齡笑得甜絲絲。

陳美齡擁有事業及美滿的家庭,見她手抱BB時,那種甜蜜的笑容,足以令人感受到她確實是位幸福的女人。

本主題中包含更多資源 (圖片、附件...)

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?我要註冊

x

1萬

發表

20萬

管理員

三八婦女節特別分享第二篇!

1萬

發表

20萬

管理員

這篇文章有些不是書面語,可能理解上稍有難度,請 @花前月下星雨 有空做下大致講解

1萬

發表

20萬

管理員

這次兩篇文章都是講金子協平,報導也有些相似,陳媽媽的衣服應是同一件。

1萬

發表

20萬

管理員

選自「城市周刊」第673期

發表

2萬

版主

最后的乐园 發表於 2014-3-8 00:04
這篇文章有些不是書面語,可能理解上稍有難度,請 @花前月下星雨 有空做下大致講解 ...

“陳美齡追女唔成再添丁”------这个标题的意思是:“陈美龄想生女儿不成,反倒再生一个男孩”。

評分

參與人數 1論壇幣 +100 收起 理由
最后的乐园 + 100

檢視全部評分

1萬

發表

20萬

管理員

花前月下星雨 發表於 2014-3-9 14:52
“陳美齡追女唔成再添丁”------这个标题的意思是:“陈美龄想生女儿不成,反倒再生一个男孩”。
...

好的

發表

2萬

版主

「媽咪話叫定平,即係安定、和平咁解,我哋重諗咗個叫協平,因為第三個仔,所以揀有三個力字,又可以解協助和平。」

------「妈妈说叫定平,即安定、和平之意,我们还想了另外一个名字叫協平,因為是第三個儿子,所以挑选有三個力字,又可以解释为協助和平。

發表

2萬

版主

呷醋------吃醋

發表

2萬

版主

由於定平這個名用日文發音唔多好聽,而協平個名就夠響亮,所以AGNES話多數會用協平呢個名。

------由于定平這個名字用日文發音不怎么好听,而協平这個名字就夠響亮,所以AGNES说,多數會用協平这個名字
你需要登入後才可以回覆 登入 | 我要註冊