陳美齡 美美家園 國際歌迷會 陳美齡歌迷論壇 Agnes Chan アグネス・チャン

取回密碼
 我要註冊

QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 6703|回覆: 16

[最新資訊] 陳美齡百無禁忌 備臨終禮物給兒

[複製連結]

1萬

發表

20萬

管理員

母親節將至,育有三子的陳美齡感受最深。她接受《有線娛樂新聞》專訪,分享與孩子相處之道。

陳美齡曾患有乳癌,她坦言心情並不好過,「我患病期間最驚係睇唔到仔仔成長,我最大心願係見到細仔初中畢業。所以我每日同上天祈禱,祈求佢畀多五年時間我。」最後憑她積極堅強的意志,成功戰勝癌魔!她特別感激患病期間對他不離不棄的丈夫和兒子:「我知道我患病時佢好大壓力,成日會驚媽媽突然走。所以我再辛苦我都唔喊,成日嘻嘻哈哈,笑面迎人,因為我知道我喊佢會更難過。」她又效法非洲婦女,百無禁忌地準備臨終禮物給孩子,「我當時幻想如果自己過身,三個仔仔點算呢?我希望留低美好回憶畀佢,於是我準備三個盒畀三個仔仔,每一個盒都盛載住佢成長經歷,例如有小時候牙齒、一些相片......希望我走後佢唔會寂寞。」

陳美齡的次子盡得她的歌唱真傳,「二仔唱歌好好聽,又識寫歌,卻不肯畀我唱,佢中學時曾經有美國唱片公司搵佢入行,不過因爸爸極力反對,所以最後拒絕。」她對此大嘆失望:「人家係美國唱片公司,呢個機會好難得,如果我早知道一定會叫佢試,現在錯失大好機會,好可惜。」

b09-0507.pdf (1.51 MB, 下載次數: 3)

http://paper.wenweipo.com/2016/05/07/EN1605070011.htm

1萬

發表

20萬

管理員

笑聲抗癌 陳美齡備臨終禮物給兒子

育有三子的資深藝人陳美齡(Agnes)早前曾患上乳癌,她接受有線訪問時表示:「患病期間最驚係睇唔到仔仔成長,最大心願係見到細仔初中畢業。所以每日同上天祈禱,祈求佢畀多五年時間我。」最後憑積極、堅強意志成功戰勝癌魔。

患病期間,Agnes最感謝丈夫和兒子不離不棄照顧,她說:「我知道我患病時佢哋好大壓力,成日會驚媽媽突然走咗,所以再辛苦我都唔喊,成日嘻嘻哈哈,笑面迎人,因為我知道我喊佢哋會更難過。」

次子錯失攻美樂壇良機

當時,Agnes已準備好臨終禮物給孩子,她說:「我幻想如果自己過身,三個仔仔點算呢?希望留下美好回憶畀佢哋,於是我準備咗三個盒畀三個仔仔,每一個盒都盛載住佢哋成長嘅經歷,例如有小時候嘅牙齒、一些相片,希望我走後佢哋唔會寂寞。」

次子盡得Agnes的唱歌天份,曾有美國唱片公司邀他入行,不過因爸爸極力反對,所以最後拒絕。Agnes說:「人哋係美國唱片公司,呢個機會好難得,如果我早啲知道一定會叫佢試吓,依家錯失咗大好機會,好可惜。」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0506_00862_001.html

發表

2萬

版主

赞!!!

發表

版主

QQ
恩美齡是一位偉大的母親   恩 對了突然想問一句第二張圖片站在美齡旁邊的是誰啊 恩  不熟悉

1萬

發表

20萬

管理員

龄心君恋 發表於 2016-5-7 21:10
恩美齡是一位偉大的母親   恩 對了突然想問一句第二張圖片站在美齡旁邊的是誰啊 恩  不熟悉  ...

叫 李惠儀

發表

版主

QQ

恩我想應該是美齡的朋友吧 。。。

1萬

發表

20萬

管理員

龄心君恋 發表於 2016-5-7 21:35
恩我想應該是美齡的朋友吧 。。。
...

文中所說的 有線寬頻 的訪問,現在可以看了!

發表

版主

QQ
謝謝

1萬

發表

20萬

管理員

陳美齡百無禁忌為子備臨終禮物

陳美齡 (Agnes) 這天接受專訪,大談做媽媽的苦與樂,以及分享培養三名尖子的心得,她卻大嘆次子未有繼承她的職業成為歌手,大感遺憾。

Agnes 早年成功抗癌,家人喜極而泣,但原來她思想甚為前衛、百無禁忌,早已為三名兒子準備臨終禮物,好讓他們尋找與母親的回憶。

http://ent.i-cable.com/ci/videop ... 2%E7%A6%AE%E7%89%A9
由於訪問受限,國內網友請從百度盤觀賞:
http://pan.baidu.com/s/1pKFkeYB

發表

2萬

版主

李惠儀是谁呢?
你需要登入後才可以回覆 登入 | 我要註冊