陳美齡 美美家園 國際歌迷會 陳美齡歌迷論壇 Agnes Chan アグネス・チャン

取回密碼
 我要註冊

QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 5062|回覆: 10

[分享] 【轉載】日本留學記之美齡姐姐的大棉胎

[複製連結]

1萬

發表

20萬

管理員

上回講到,小女去日本留學,初到貴境時,言語不通,非常沮喪,又求助無門,終於哭了出來!結果打電話回家報平安之餘,更找家父求救!爸爸聽到女兒的哭聲後心如刀割:「你聽朝即刻去搵陳美齡接濟你啦!」

於是翌日,小女拿着陳美齡的電話號碼,先撥一通電話給她:「美齡姐姐呀?我係杜Sir個女,杜如風呀!」「你點呀?尋晚你Daddy講晒你嘅情況畀我聽啦!唔使驚嘅,初初嚟到日本係會未習慣聽佢哋講嘢o架啦!你o依家即刻嚟我屋企先啦!」然後她把地址給了我,我便馬上搭火車去到她當時住在惠比的大屋!大家都應該知道日本的地址最難找!甚麼甚麼「2-5-7」,嘩!看完地圖都唔識搵!先是2丁目(區域號)、5是街號、7是屋號,單是找這幾個numbers,已經夠我找了一個多小時,終於走到去美齡姐姐的家門前: 「嘩!住喺高尚住宅區,間屋仲要咁大間!佢應該救到我啦!」

係,我去日本讀書時張棉胎,都係陳美齡送嘅!

叮噹!這位又美麗又有高貴氣質的女主人親自走出來給我一個大擁抱!「嘩!咁大個女嘞! 仲咁靚女添!(呢句絕對係禮貌上的句子!)你細細個時我已經見過你o架啦!杜Sir好嗎?」「老竇好好!有心!」(我都話咗我老竇成日畀人問候o架啦!)「入嚟先講啦!」接着,非常十級奇怪的事情出現了!間屋有車立架!!嘩!仲要係用透明玻璃造的!小女實在按捺不住:「嘩!你間屋好犀利呀!有『車立』嘅!」美齡姐姐客氣地笑笑:「係呀,因為有六層,所以加部『車立』方便啲囉!」六層??!!她帶我入車立去到客廳/偏廳那一層,(都唔知佢間屋有幾多個廳?!)然後開始傾談起來……

好,入正題了!小女向她解釋了我的宿舍內空無一物的「監倉」狀況,由於當時還未開學,我真的人生路不熟,語言又不通,愈說愈可憐,她就愈聽愈同情,拖着我手聽我訴苦……然後美齡姐姐突然攞出兩個最大size的紅白藍膠袋,開始左執右拾,還上車立落車立, 找來很多很多東西給我,基本上柴米油鹽醬醋茶都齊了,還有一大盒一大盒的鐵盒餅乾,記得是Yokumoku,日本最名貴的糕餅牌子……仲唔只,開始出砂煲瓦了!最後……登登登登……一張大棉被!「嘩!攞你命三千!」她非常用心地幫我想出我需要用的急需品,然後再非常細心地替小女將所有「打仗」或「走難」用品一股腦兒塞給我,我呆了一呆,完全說不出話來!心內既感激又有一點受不起的難為情,善解人意的美齡姐姐也不用我多說話,隨即安排我返回宿舍!重重的兩大袋日用品和愛心食物,陪伴我走過了在異鄉學習的日子,開拓了我人生的另一頁……

後來的變化,更加戲劇性、 更加峰迴路轉,簡直呀……唔追看落去唔得呀!!欲知詳情,下星期再見!!!

1萬

發表

20萬

管理員

1萬

發表

20萬

管理員

还有下篇

發表

1萬

超級版主

图片很美,喜欢她的衣着。

發表

2萬

版主

@最后的乐园 ,这段文字里,又有很多广东话口语。

1萬

發表

20萬

管理員

是的

發表

1萬

超級版主

還沒下文?

1萬

發表

20萬

管理員

一般一周更新,周末会有

1萬

發表

20萬

管理員

發表

1萬

超級版主

她的文笔不是我喜欢那类型,没讲陈美龄就看不下去了。
你需要登入後才可以回覆 登入 | 我要註冊