陳美齡 美美家園 國際歌迷會 陳美齡歌迷論壇 Agnes Chan アグネス・チャン

取回密碼
 我要註冊

QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 8204|回覆: 12

[港台報導] 【東周刊 第674期】花漾の幸福 陳美齡 2016-07-27

[複製連結]

1萬

發表

20萬

管理員

印象中的陳美齡(Agnes),聲線輕柔、嬌滴滴,形象彷彿永遠也定格在那個八十年代初,從日本雜誌《週刊明星》中看過的照片:一個在燦爛的陽光下,展示出甜美笑容的端莊斯文少女。

訪問這天,我着攝影師特意把這個畫面重現,同樣燦爛的陽光下,眼前的Agnes依然端莊斯文, 笑容依然是露出了爆牙的日式甜美;然而,逾三十年後的今天,她已經是三子之母,最近更趁書展期間出了首本中文著作《50個教育法,我把三個兒子送入了史丹福》,跟香港父母分享自己數十年來的教仔心得。

「我都係第一次去書展,嘩!原來係會有咁多人,又要排隊又盛㗎?好興奮!我覺得自己好似大鄉里呀!」說到她初次踏足書展搞新書講座,她表現雀躍,舉止仍然少女味十足,但談到她的三個兒子時,她又會如數家珍,不時感動到眼濕濕,相當「阿媽」:「我嗰三個仔,三個性格都完全唔同,但佢哋感情好好,我諗呢個就係我最安慰嘅一樣嘢!」

本來打算把Agnes從前那幀照片,跟今天所拍的作個對照,卻原來,即使人物、背景和笑容依舊,但她臉上滿滿的幸福感,已足夠令今天年屆六十歲的她,看來有所不同了。

「我下個月(八月二十日)生日之後,六十一啦!我今日只係用咗高清粉底,所以唔好咁近睇我呀!哈哈哈!」

我開始懷疑,Agnes的心境其實還停留在那個八十年代初。

史丹福

陳美齡這本教仔心得的著作《50個教育法,我把三個兒子送入了史丹福》,書名很長,但無論如何,做父母的,大概都只會看到封面上「史丹福」三個字。

書名雖說是Agnes把三個兒子送入這所超級著名學府,但實情,她自己早於八十年代尾已在此成為了教育系博士,計落是一門四傑。「我哋一家的確同史丹福有啲緣份嘅。我嗰陣去嗰度讀博士學位時,我大仔已經三歲,佢就入讀史丹福幼稚園;我二仔呢,就直情喺史丹福醫院出世,兩歲幾先返日本,所以呢間學校係佢哋嘅first choice。到舊年,我第三嗰個仔都考埋入去,我覺得真係好好彩呀!

「其實我從來都冇要求過佢哋一定要考到入去,我只係一直希望佢哋可以發展到自己嘅可能性,同埋希望佢哋善良、有自我肯定嘅能力、有個開心嘅人生,我諗可能我呢啲目的,同史丹福嘅教學理念差唔多,所以佢哋先咁蹺入到去啦。我都有問過大仔,點解唔考哈佛呢?佢話因為史丹福天氣好喎!哈哈哈!咁又係,嗰度唔會落雪。」

大喊包

Agnes的三個兒子,長子金子和平,今年已經廿九歲,在美國已創立了自己的公司;二子昇平,廿六歲,大學畢業後,便在當地加入一家科技公司,研發了一款熱賣的助聽器;而剛考進史丹福的三仔協平,則只有十九歲。

「我最細嗰個仔個人好開朗又approachable,我覺得佢係最適合讀史丹福。呢間大學好鼓勵學生有good ideas、new ideas同創業,好開放,或者因為咁,所以我大仔同二仔畢咗業之後,都即刻去追求佢哋夢想——其實佢哋真係幾唔怕死㗎!哈哈哈!」

照這樣看來,他們小時候應該也不是勁喊勁扭計的那種孩子吧!「講起嚟,我記得有次大仔扒喺度玩韆鞦,我一推,佢成個人飛咗落啲沙度,成塊面損哂!但佢冇喊,反而係我喊。」

「又有一次,個二仔跳跳吓梳化,撞到枱角,係咁飆血,又係冇喊,我呢就一路喊,一路㩒住佢個傷口送佢去醫院!細仔又係,我有次同佢沖完涼玩,一撞,個下巴要鏠幾針,佢都係冇喊,喊嗰個又係我……」她説到這時,一雙眼已隱約看見有淚水了。我説她是個大喊包,她即破涕為笑。「係囉!呢啲大件事都係阿媽喊,個仔唔喊,我真係一個大喊包嚟㗎!哈哈哈!」

冇機打

像她這樣的一個緊張媽媽,三個兒子可以入到史丹福,理應如香港很多怪獸家長般,力谷小朋友變成百般武藝、能文能武的繁忙兒童。「我知道乜嘢係怪獸家長呀!但係我唔係咁教,set小朋友太多目標,乜都跟晒schedule去學乜學物,放咗學又要返補習,反而會整定個細蚊仔失敗!

「細蚊仔三歲之前,反而係可以build up佢哋最多嘅synapse(突觸),開發到佢哋嘅腦部發展,同佢哋去吓公園、捉吓蝸牛、釣吓魚、望吓天、數吓雲、吹吓風,聽吓大人傾偈、聽吓人唱歌、睇吓人哋賣嘢,呢啲都build up到好多好多synapse!我三個仔細個嗰陣,我都係咁樣教佢哋,唔一定人哋上playgroup,我個仔都要上playgroup囉。」

至於最近香港父母講究到的「贏在射精前」,她擰晒頭、皺晒眉說:「計到咁,太過份啦!遲一年入學咪遲一年入學囉,媽咪可以教多佢一年嘢,佢入學面對功課都會輕鬆啲啦。」

Agnes說,她對三個兒子成長期唯一管制得較嚴的,是在他們中學畢業前,不讓他們接觸日本年輕人最重要的兩項娛樂:打機和看漫畫。「我同佢哋講得好清楚,佢哋都願意咁做。有啲朋友問我,咁樣得唔得㗎?佢哋會唔會冇朋友㗎?真係冇事㗎!佢哋一樣有好多朋友,而且一來佢哋好細個已經鍾意睇書,二來我哋屋企好忙,成日出去戶外活動,又會乜嘢節日都慶祝,反而好好玩!」

訪客,本文章隱藏的內容需要積分高於 300 才可以瀏覽,你目前積分為 0

本主題中包含更多資源 (圖片、附件...)

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?我要註冊

x

1萬

發表

20萬

管理員

2016年7月27日出版的《东周刊》,十分值得收藏!!!

1萬

發表

20萬

管理員

這裡所貼是完整版!

發表

1萬

超級版主

赞一下

1萬

發表

20萬

管理員

这篇文章,「乜都抵」由於背景不是純色,無法識別,用了一兩小時才打出來,部分字找起來眞的麻煩

發表

版主

QQ
最后的乐园 發表於 2016-8-20 10:31
这篇文章,「乜都抵」由於背景不是純色,無法識別,用了一兩小時才打出來,部分字找起來眞的麻煩 ...

辛苦了……

發表

版主

QQ
先留下一句話吧……文章較長,有時間看看……

對了,謝謝樂園的分享!

發表

版主

QQ

今天,美齡61歲了,祝美齡61歲生日快樂!美齡希望你永遠幸福……

發表

版主

QQ
希望美齡的新書,對很多的家長有用……

發表

版主

QQ
願美齡的生活美滿,沒有病魔打擾……  
你需要登入後才可以回覆 登入 | 我要註冊